Якщо банан лежить у продуктовому кошику, значить, в Індії чи Еквадорі
випало достатньо опадів. Яблуко з Туреччини (бо українські поки погано зберігають) потрапило у кошик, тому що дерева за морем встигли відновитись у зимовий період спокою.Не замислюючись над цим, ми продовжимо приймати за належне постачання продуктів у супермаркет біля будинку. І дізнаємося, що через зміну клімату врожаї улюблених продуктів можуть впасти на 20%, 50%, 85%, а ціни, відповідно, виростуть. Від цього не почнеться світовий голод. Але може поповнитися список земних радощів, які ми втратимо через кліматичну кризу.
Науковці говорять, що підвищення температури на 1 градус призводить до зміщення кліматичних зон на 100 км. Тобто, прохолодні зони все більше і більше витісняються жаркими на Північ.
Круто, що в нас є наукові прогнози і ми ще можемо зробити так, аби вони ніколи не справдилися.
До 2050 року ми можемо врятувати до 50% кави -
За прогнозами науковців, площі для вирощування кави у світі можуть скоротитися приблизно на 50%. Вплив зміни клімату може стати найбільшим на територіях, які розташовані поблизу екватору і невисоко над рівнем моря.
В основних регіонах-виробниках кави, таких як Бразилія і В’єтнам, може відбутися значне скорочення площ, доступних для вирощування. Водночас регіони в Східній Африці і Азії, які розташовані високо над рівнем моря, можуть стати більш придатними. Але такі регіони частково покриті лісами, що повинні бути збережені для протидії зміні клімату.
Розрахунки авторами дослідження проводилися згідно зі сценарієм, за яким пік викидів вуглекислого газу припаде на 2080 рік, а потім вони почнуть знижуватися.
До 2100 року є час захистити всі фруктові дерева та горіхи в теплих країнах
Плодові та горіхові дерева, які ростуть у тропічному та теплому кліматі, до кінця 21 сторіччя не отримуватимуть достатньо зимового холоду для економічно вигідних урожаїв. Відсутність зимового холоду може затримати або запобігти цвітінню, призвести до нерівномірного цвітіння.
Науковці виявили, що без зменшення викидів парникових газів, у країнах із теплим кліматом до кінця 21 сторіччя кількість порцій холоду (Chill Portions) зменшиться на 40 зі 170, тоді як тропічні країни можуть взагалі втратити практично всі порції холоду. Порції холоду – це сучасна модель, яка підраховує кількість холодних годин за осінь-зиму в порціях. Якщо понад 10% сторіччя охолодження буде недостатньо, виробництво усіх фруктів та горіхів – це і персики, і сливи, і мигдаль, і лісний горіх – у такому кліматі може стати збитковим і непродуктивним.
До 2050 року ми в силах зберегти рівень врожайності бананів у світі
Прогнозування показало, що до 2050 року позитивні наслідки зміни клімату на урожай бананів у світі, ймовірно, продовжуватимуться, але будуть нижчими. Приріст врожаю може зменшитися до 0,59 т/г та 0,19 т/г за помірним сценарієм або взагалі зникнути за екстремальним кліматичним сценарієм. У десятьох країнах станеться невелике або навіть сильне зниження врожайності. Що важливо, до них належать Індія (найбільший у світі виробник і споживач бананів), Бразилія (четвертий за величиною виробник), а також Колумбія, Коста-Ріка, Гватемала, Панама та Філіппіни, які є основними експортерами.
До 2085 року ми встигнемо зберегти 26% картоплі
Застосування сценаріїв зміни клімату до вирощування картоплі показали невелике зниження врожайності бульб у світі до 2055 року (від 2% до 6%), але набагато помітніше зниження до 2085 року (від 2% до 26%). Найбільш негативний вплив на врожайність бульб у світі прогнозувався для екстремального сценарію (нагадуємо, за ним викиди продовжуватимуть зростати протягом всього 21-го століття). Вплив варіювався в залежності від регіону, з великим скороченням врожаю бульб у високих широтах (наприклад, у Східній Європі та Північній Америці) і в низинах Африки, але в меншій мірі в середніх широтах і тропічних високогірних районах.
До 2060 року ми можемо захистити 45% американського авокадо
Фермери в Мексиці (світовому лідері з вирощування) та іншихкраїнах висаджують молоді дерева авокадо під пологом лісу. Потім вони повільно вирубують кущі та старі дерева, щоб забезпечити деревам авокадо більше сонячного світла. Відбувається знеліснення, яке негативно впливає на клімат.
Виробництво авокадо призвело до 30-40% вирубки лісів у штаті Мічоакан (тут знаходиться майже все мексиканське авокадо). Виходить замкнуте коло. Вирубка лісів призводить до викидів СО2 в атмосферу (6-17% від їх загальної кількості викидів), що спричиняє зміну клімату. А від зміни клімату постраждає те саме авокадо, заради якого і знищують ліс. Його врожай в Америці може зменшитися на 45% до 2060 у зв’язку з посухами.
Що робити, аби вберегти всі ці продукти?
Урожаям загрожує зростання температури на планеті. Це спричиняють викиди парникових газів, утримуючи тепло біля поверхні землі. Аби уникнути критичного потепління, необхідно різко скоротити викиди – більше, ніж на половину від рівня 1990 року.
Основне джерело викидів – спалювання вугілля, нафти і газу в енергетиці і транспорті. Також вони виділяються в атмосферу під час розорювання землі, розведення худоби і т.д. Та насправді величезні промислові об’єми викидів формуються індивідуальними потребами кожного з нас. Наприклад, внаслідок перельоту однієї людини з Києва до Стамбула і назад виділяється 200 кг викидів.
Кожна людина здатна скоротити свій вуглецевий слід. Для цього можна пересідати на громадський електротранспорт чи велосипед замість авто, заощаджувати енергію, споживати менше м’яса, обирати локальні продукти.
Коментарі
Дописати коментар