НА ЧЕРНІГІВЩИНІ ВИВЕЛИ ПЕРШИЙ ВІТЧИЗНЯНИЙ СОРТ ЇСТІВНОГО ЛОПУХА
На полях дослідної станції «Маяк», що в селі
Крути на Чернігівщині, вирощують овочевий лопух, корінь якого можна вживати
сирим, робити із нього варення чи додавати в супи, а молоді листки
використовувати в салати або для голубців.
Це перший вітчизняний сорт, на його виведення пішло понад 10 років – розповів молодший науковий співробітник станції Олександр Позняк. За його словами, сорт вивчатимуть та порівнюватимуть на державному сортовипробуванні, далі його мають зареєструвати, а науковці – отримати патент.
На станції також вирощують овочеву хризантему, вівсяний корінь та скорзонеру іспанську.
Молодший науковий співробітник дослідної станції «Маяк» у селі Крути Олександр Позняк розповідає про способи приготування овочевого лопуха:
«Молоді стебла можна відварювати та обсмажувати як спаржеву квасолю, як спаржу. Корінь можна вживати сирим, а також тушкувати, смажити, додавати в супи».
Рослина делікатесна,
каже науковець, її висаджують ранньою весною.
«Молоді листки можна додавати в салати або використовувати для голубців. Із кореня можна навіть варити варення. З підсушеного – виготовляють сурогат кави».
Овочевий лопух вирощують на полі у селі Бакланове. Наразі науковці готують сорт до передачі в держреєстр: спочатку сорт вивчатимуть та порівнюватимуть на державному сортовипробуванні. Якщо все пройде вдало, науковці отримають патент.
«Городники вирощували і раніше цей сорт. Насіння надходило, переважно, з-за кордону. І з великим сумом можна констатувати, що це із країни-агресорки. Своєрідне імпортозаміщення. Ми не будемо залежати в посівному матеріалі ні від кого: ні від агресорів, ні від Європи, ні від Сходу».
Вихідні форми цього сорту з Японії – каже Олександр. Рослина популярна на Далекому Сході.
«Сорту притаманна пряма форма коренеплоду, без бічних розгалужень. Нагадує або велику моркву, або пастернак, цикорій. Я порівняв би цю культуру, її вирощування, зі столовим буряком, який вміють вирощувати всі».
Олександр Позняк
говорить, що бачить перспективу цієї культури. Через високий вміст інуліну,
пояснює науковець, їстівний лопух особливо корисний для людей, хворих на цукровий
діабет.
«Насіння урожаю попереднього року повністю у нас викуплене. Переконаний, що ми зможемо забезпечити насінням цієї рослини всіх охочих через посередництво насіннєвих фірм. Тобто у кожному магазині, на кожній розкладці насіння буде».
«Почали писати: «Навіщо їсти бур'яни? Що це в нас, голод чи що?». Якраз розширення асортименту споживаної продукції – це не ознака бідноти чи невігластва, а це ознака цивілізованості нації».
Корінь – в суп чи на варення, листки – для голубців: як на Чернігівщині вирощують овочевий лопух (відео)
https://www.youtube.com/watch?v=56bZLFzFqbU
Коментарі
Дописати коментар