ВИШНЯ ПОТРАПИЛА ДО СПИСКУ РЕГІОНАЛЬНО РІДКІСНИХ РОСЛИН ЧЕРНІГІВЩИНИ
Проте не звичайна, яка навесні нас тішить
запаморочливим цвітінням у садах, а влітку – соковитими кисло-солодкими
плодами, які, особливо в урожайні роки, дачники пропонують відрами на місцевих
базарах, а степова, або ще її називають
кущова, бо вона росте дійсно як кущ. Вишня степова – медонос, який інколи може
вирости і під 2 м, проте зазвичай її висота «тримається» на півтораметровій
позначці. Листя, квіти та плоди схожі зі звичайною вишнею, проте дрібні. Її
плоди також їстівні. У степових регіонах, де її дуже багато, місцеве населення
збирає та заготовляє плоди вишні степової у великих кількостях.
Вважається однією з родоначальниць вишні
звичайної. І досі використовується для виведення культурних та декоративних
сортів вишні. Поширена у степовій зоні, світлолюбна. На Чернігівщині степова
зона не є суцільною, адже область переважно належить до лісостепової зони, але
її елементи та найближчі до степу ділянки є у Ніжинському та Прилуцькому
районах.
Цікаві факти про вишню:
Це не ягода, а кісточковий фрукт.
Належить до родини трояндових, рід «слива».
Вишня у перекладі з латинської – «пташиний клей».
Якщо так трапилось, що вишня степова росте навіть у
півтіні, то у такому місці не плодоносить.
Перші згадки про її використання у їжу та
вирощування датуються 8000 р. до н.е. в Анатолії (нинішня Туреччина).
У Європу потрапила з Анатолії у VII ст.
Перші згадки про вирощування вишні у Київській Русі
датуються XII
ст.
Джерело: «Чернігівщина туристична»





.jpg)

.jpg)
Коментарі
Дописати коментар