УНІКАЛЬНИЙ НАРОДНИЙ РЕЦЕПТ: МЕД ІЗ КУЛЬБАБ «КОСМАЦЬКИЙ»

Кульбаба (лат. Taraxacum) – це великий рід багаторічних квіткових рослин сімейства айстрових (Asteraceae), поширений в Європі, Азії, Північній та Південній Америках. З них кульбаба звичайна (або лікарська) та червоноплода кульбаба зустрічаються у вигляді бур’янів по всьому світу. Обидва ці види цілком їстівні. 

    У одній тільки Європі нараховується понад 1200 видів та підвидів цієї рослини. Вони розповсюджені на луках та вигонах, у садах, уздовж доріг та поселень.

    Як і інші представники сімейства айстрових, кульбаба має велику кількість дуже дрібних квіток, розташованих у суцвітті.

    Багато видів утворюють насіння нестатевим шляхом (так званий «апоміксис», тобто – без запилення), і тому кожне нове покоління генетично ідентичне батьківським рослинам.

    Кульбаба належить до підродини Lactuceae через природний рослинний латекс (білий молочний сік), який в ній міститься.
    Латинська назва рослини, Taraxacum, походить від давньогрецького τάραξις (запалення ока), оскільки саме запалення очей лікували латексом кульбаби.
    У медичних цілях використовують надземну частину (холодний екстракт), кореневища (холодний екстракт, настій), квіткові кошики (настій).
    Кульбаба невибаглива до грунту, має дуже м’ясисте листя, соковитий порожнистий квітконос і суцвіття-кошик жовтого кольору.

    Крім того, це медоносна рослина.

    Дмитро Пожоджук, відомий народний майстер з Космача, етнограф, писанкар, вишивальник і журналіст, запропонував свій рецепт домашнього меду з квітів кульбаби.

    «Я довго мудрував, якби-то зробити в такого меду особливий аромат і смак. І таки вийшло. І вам раджу.»

Інгредієнти для меду «Космацький»:

600 шт. квіток кульбаб;

2 кг цукру;

800 мл води;

1 лимон;

40 шт. молодих червоних шишок із смереки або паростків молодих гілок. На Поліссі і Слобожанщині можна їх замінити зеленими молодими сосновими шишками, а на Поділлі і Буковині – молодими модриновими шишками;

40 листочків смородини або вишні;

10 стебел польового чебрецю. 

Приготування:

Закип’ятіть воду, засипте туди цукор і варіть сироп, доки він повністю не розчиниться.

Суцвіття кульбаб, смерекові шишки, листя смородини та стебельця польового чебрецю засипте в сироп, суміш варіть 20 хв.

Наприкінці додайте до сиропу сік лимона і проваріть ще 3 хвилини.

Зніміть сироп з вогню і залиште на добу, аби настоявся.

Після цього процідіть і відіжміть через марлю. Отриманий сироп проваріть ще 20 хв. і насолоджуйтеся приємним смаком та ароматом меду!

ПОРАДА. Для тривалого зберігання мед з кульбаб можете закрутити в баночки.

На території нашої України кульбаба квітне з кінця квітня по червень.














Коментарі

Популярні публікації