УНІКАЛЬНИЙ НАРОДНИЙ РЕЦЕПТ: МЕД ІЗ КУЛЬБАБ «КОСМАЦЬКИЙ»
У одній тільки Європі нараховується понад 1200 видів та підвидів цієї рослини. Вони розповсюджені на луках та вигонах, у садах, уздовж доріг та поселень.
Як і інші представники сімейства айстрових, кульбаба має велику кількість дуже дрібних квіток, розташованих у суцвітті.
Багато видів утворюють насіння нестатевим шляхом (так званий «апоміксис», тобто – без запилення), і тому кожне нове покоління генетично ідентичне батьківським рослинам.
Кульбаба належить до підродини Lactuceae через природний рослинний латекс (білий молочний сік), який в ній міститься.
У медичних цілях використовують надземну частину (холодний екстракт), кореневища (холодний екстракт, настій), квіткові кошики (настій).
Крім того, це медоносна рослина.
Дмитро Пожоджук, відомий народний майстер з Космача, етнограф, писанкар, вишивальник і журналіст, запропонував свій рецепт домашнього меду з квітів кульбаби.
«Я довго мудрував, якби-то зробити в такого меду особливий аромат і смак. І таки вийшло. І вам раджу.»
Інгредієнти
для меду «Космацький»:
600 шт. квіток кульбаб;
2 кг цукру;
800 мл води;
1 лимон;
40 шт. молодих червоних шишок із смереки або
паростків молодих гілок. На Поліссі і Слобожанщині можна їх замінити зеленими
молодими сосновими шишками, а на Поділлі і Буковині – молодими модриновими
шишками;
40 листочків смородини або вишні;
10 стебел польового чебрецю.
Приготування:
Закип’ятіть воду, засипте туди цукор і варіть сироп,
доки він повністю не розчиниться.
Суцвіття кульбаб, смерекові шишки, листя смородини
та стебельця польового чебрецю засипте в сироп, суміш варіть 20 хв.
Наприкінці додайте до сиропу сік лимона і проваріть
ще 3 хвилини.
Зніміть сироп з вогню і залиште на добу, аби
настоявся.
Після цього процідіть і відіжміть через марлю. Отриманий сироп проваріть ще 20 хв. і насолоджуйтеся приємним смаком та ароматом меду!
ПОРАДА. Для тривалого зберігання мед з кульбаб можете закрутити в баночки.
На території нашої
України кульбаба квітне з кінця квітня по червень.
Коментарі
Дописати коментар