ЖИТОМИРЩИНА: ОЙ ХМЕЛЮ МІЙ, ХМЕЛЮ. ФЕСТИВАЛЮ «OKTOBERFEST» (НІМЕЧЧИНА) ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ…

Октоберфест – найбільший пивний фестиваль у світі. Проходить в Мюнхені (Баварія, Німеччина) щороку (з 1810 року) наприкінці вересня – на початку жовтня і триває два тижні (цьогоріч – з 21 вересня до 6 жовтня). Наша славна дивовижна країна Україна також багата на культуру, яка використовується в пивоварінні. Назва її – хміль.

75% всіх хмеленасаджень України розташовані на Житомирщині.

    Хміль (Humulus L.) – рід багаторічних трав'янистих рослин родини коноплевих, найвища трав'яниста рослина в Україні, важлива сільськогосподарська культура.

    Інші назви рослини: «винниця», «гімей», «хмелена», «хмелина», «хмелячник», «хмельник», «хмилина».

    Рід хмелю поділяють на два види: звичайний (Н. lupulus L.), японський (ff. japonicus Sieg. et Zuss.) і Humulus yunnanensis.

    Найбільше виробниче значення має хміль звичайний.

    У дикому вигляді росте на вологих місцях, краях боліт, узліссях, серед чагарників, потребує зміни тепла і дощу, не терпить довгої посухи.

Вирощують хміль для пивоварної промисловості.

    Крім того, його використовують у медицині, фармацевтичній, парфюмерно-косметичній, консервній і хлібопекарській промисловості.

Вирощування хмелю називається хмелярством.

    На Житомирщині 13 підприємств у Бердичівському, Житомирському та Коростенському районах вирощують хміль.

Наразі триває сезон збору врожаю.

В селі Іванківці хміль зібрали з площі 20 гектарів.

    Загалом на підприємстві «Ветрокиївка-Хміль» вирощують 18 сортів цієї культури.

Збір хмелю здійснюється за допомогою оператора, який керує процесом зриву та завантаження рослини в причіп. 

    Працівники допомагають розправити хміль та прибрати кущі, які впали.

    Після цього врожай транспортується до комбайна, де відбувається подальша обробка.

    Зібраний хміль доставляють до сховища, де його сортують, видаляють зайві частини і сушать.

    За робочий день можна зібрати до півтори тонни сухого хмелю за сприятливих умов.

Потім хміль пресують у гранули для кращого зберігання.

На Житомирщині працює завод із гранулювання хмелю.

Всього в Європі таких п'ять.

    Хміль пакують у паперові мішки вагою 40-60 кілограмів і відправляють на завод для подальшого подрібнення.

    Площі хмеленасаджень поступово зростають і складають близько 300-400 гектарів. 

Як вирощують, збирають та переробляють хміль на Житомирщині.



























Коментарі

Популярні публікації