ЖИТОМИРЩИНА: ОЙ ХМЕЛЮ МІЙ, ХМЕЛЮ. ФЕСТИВАЛЮ «OKTOBERFEST» (НІМЕЧЧИНА) ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ…
Октоберфест – найбільший пивний фестиваль у
світі. Проходить в Мюнхені (Баварія, Німеччина) щороку (з 1810 року) наприкінці
вересня – на початку жовтня і триває два тижні (цьогоріч – з 21 вересня до 6
жовтня). Наша славна дивовижна країна Україна також багата на культуру, яка
використовується в пивоварінні. Назва її – хміль.
75% всіх хмеленасаджень України розташовані на Житомирщині.
Хміль (Humulus L.) – рід багаторічних трав'янистих рослин родини коноплевих, найвища трав'яниста рослина в Україні, важлива сільськогосподарська культура.
Інші назви рослини: «винниця», «гімей», «хмелена», «хмелина», «хмелячник», «хмельник», «хмилина».
Рід хмелю поділяють на два види: звичайний (Н. lupulus L.), японський (ff. japonicus Sieg. et Zuss.) і Humulus yunnanensis.
Найбільше виробниче значення має хміль звичайний.
У дикому вигляді росте на вологих місцях, краях боліт, узліссях, серед чагарників, потребує зміни тепла і дощу, не терпить довгої посухи.
Вирощують хміль для
пивоварної промисловості.
Крім того, його використовують у медицині, фармацевтичній, парфюмерно-косметичній, консервній і хлібопекарській промисловості.
Вирощування хмелю
називається хмелярством.
На Житомирщині 13 підприємств у Бердичівському, Житомирському та Коростенському районах вирощують хміль.
Наразі триває сезон
збору врожаю.
В селі Іванківці хміль
зібрали з площі 20 гектарів.
Загалом на підприємстві «Ветрокиївка-Хміль» вирощують 18 сортів цієї культури.
Збір хмелю здійснюється
за допомогою оператора, який керує процесом зриву та завантаження рослини в
причіп.
Працівники допомагають розправити хміль та прибрати кущі, які впали.
Після цього врожай транспортується до комбайна, де відбувається подальша обробка.
Зібраний хміль доставляють до сховища, де його сортують, видаляють зайві частини і сушать.
За робочий день можна зібрати до півтори тонни сухого хмелю за сприятливих умов.
Потім хміль пресують у
гранули для кращого зберігання.
На Житомирщині працює
завод із гранулювання хмелю.
Всього в Європі таких
п'ять.
Хміль пакують у паперові мішки вагою 40-60 кілограмів і відправляють на завод для подальшого подрібнення.
Площі хмеленасаджень поступово зростають і складають близько 300-400 гектарів.
Коментарі
Дописати коментар