РОСЛИНА-ДЕЛІКАТЕС РОСТЕ НА ЧЕРНІГІВЩИНІ

На Чернігівщині росте рослина, яку у деяких країнах використовують як делікатесний варений овоч. Мова про «Страусове перо» – реліктову папороть, яка у дикій природі зустрічається нечасто, адже ця рослина дуже «чутлива» до будь-якої діяльності людини.  

    І навіть незначне порушення лісової рослинності призводить до екологічного дисбалансу середовища та зникнення популяцій більшості лісових видів папоротей.
    Вирубка лісу і навіть санітарні чистки становлять для них реальну загрозу.

Вважається лікарською рослиною. 

    Останнім часом доволі активно культивується та є однією з найпопулярніших папоротей, що використовуються в озелененні.

    Може виростати до півтора метра у висоту, а листя – до 1 метра, схожі на страусові пера.

    У кулінарії використовують щільно закручені незрілі листя – рахіси, які обов’язково відварюють.

    Ця їжа вважається делікатесом у Північній Америці та Японії, де ці листя називають «когомі». 

За смаком нагадують смажені гриби. 

    За даними кафедри екології, географії та природокористування Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка на Чернігівщині найбільша кількість такої папороті досліджена на території Мезинського національного парку.

    «Страусове перо» можна зустріти у тінистих лісах на багатих грунтах, у вологих чагарниках та вільшняках, на лісистих берегах річок, по вологих ярах, у місцях, де не ведеться ніяка діяльність.

Джерело: «Чернігівщина туристична»














Коментарі

Популярні публікації