Веселі наукові експерименти для дітей: експеримент з йодом
Для проведення експерименту нам потрібні зразки різних харчових продуктів. Ми обрали такі: картопля, виноград, яблуко, рисовий хлібець, варений рис, листя салату, крекери. В деяких рослинних продуктах є особлива речовина – крохмаль. І ми можемо виявити його за допомогою йоду. Йод має цікаву властивість – змінює колір при контакті з крохмалем. Діти, крапайте йод на різні зразки рослинної їжі та спостерігайте за реакцією. Ви побачите, якою яскравою буде зміна кольору при контакті з крекерами, рисом та рисовим хлібцем! Висновок - це їжа з високим вмістом крохмалю, яка швидко та надовго нас насичує.
Невелика примітка!
Невелика примітка!
При підготовці зразків їжі радимо спочатку різати ті продукти, які містять мало крохмалю, або використовувати різні ножі. Забруднений крохмалем ніж призведе до того, що реакцію дасть навіть листок салату.
Розділіть кілька крекерів на дві купки. Одну купку протестуйте йодом. Другу купку добре прожуйте, виплюніть і знову протестуйте. Реакція має бути не така яскрава, як у непрожованих крекерів. Це пояснюється тим, що наша слина розщеплює крохмаль, бо процес травлення починається вже в роті при пережовуванні їжі!
Коментарі
Дописати коментар