Як свідомо відсвяткувати Великдень

Буремні часи — не привід забувати про радощі життя. Наприклад, свята, під час яких можна зібратися з родиною за столом або подзвонити рідним та близьким, які через обставини перебувають за тисячі кілометрів. До того ж екологічний Великдень — це не тільки допомога довкіллю, але й зекономлені кошти у час невизначеності. Найкращі поради для свідомого та відповідального святкування читайте далі.

Одна з головних традицій у цей час— оформлення крашанок. Та чи ви знали, що для цього не обов’язково йти до крамниці у пошуках барвника. Усі необхідні кольори вже можуть чекати вас у власному холодильнику. Як можна пофарбувати яйця за допомогою натуральних продуктів та які овочі допоможуть вам досягти омріяного кольору, читайте далі у матеріалі.

ЛУШПИННЯ ЦИБУЛІ. Найпопулярніше це звичайно цибулиння, яке зафарбовує яйця у яскраво-червоний або темно-помаранчевий колір. Лушпиння можна поєднувати із зеленкою, щоб отримати мармуровий ефект, а також з буряком, робити візерунки і малюнки. Лушпиння з десяти цибулин, промити і скласти в каструльку. Залити водою і додати трохи солі, щоб яйця не потріскалися. Сюди ж додати яйця. Вони повинні бути повністю покриті рідиною і лушпинням. Варити протягом 10-15 хвилин. Потім вийняти яйця і перекласти на серветку. 

ПРИПРАВА КУРКУМА Куркума надає крашанкам золотисто-жовтого кольору. Яйця потрібно витримати у розчині 1 столова ложка приправи на 1 склянку води не менше 4 годин. Для більш рівномірного відтінку варто використовувати оцет, або варити яйця у розчині.

ШПИНАТ Для фарбування крашанок у зелений колір вам знадобиться жмут шпинату. Його слід залити літром води, довести до кипіння і варити ще 4-5 хвилин. Коли шпинатний узвар охолоне туди слід помістити яйця і залишити їх на 6 годин.

ПАПРИКА Колір крашанки після паприки стає темно-помаранчевим або бордово-коричневим. Столову ложку паприки залити літром води і варити на повільному вогні 5-7 хвилин. Після вистигання додати ложку оцту і покласти яйця на 20-40 хвилин.

 МОРКВА Для фарбування крашанок у світло-помаранчевий колір, нам потрібен від моркви лише свіжовичавлений сік. Для більш насиченого відтінку можна одати кілька ложок куркуми. Яйця слід маринувати у фреші 5-6 годин.

ЧЕРВОНОКАЧАННА КАПУСТА Також дуже популярний барвник для яєць. Вона надає шкаралупі ніжно-блакитного або ніжно-бузкового кольору. Для цього можна використати як відвар, так і сік. Щоб отримати бажаний відтінок, потрібно залишити яйця у фарбнику на 3-5 годин. Можна і на всю ніч, тоді відтінок буде яскравішим. 

БУРЯК Відвар або сік буряка надає яйцям ніжно-рожевого, червоного або бордового кольору. Очистіть два-три буряки від шкірки, натріть на крупній тертці і залийте 1 літром води. Влийте чайну ложку столового оцту і прокип'ятіть 5-10 хвилин, потім остудіть до кімнатної температури. У цей відвар додайте яйця. Інтенсивність кольору залежить від часу фарбування. 

Джерело



Коментарі

Популярні публікації