ЗООЗАХИСТ: ОБМЕЖИТИ ІМПОРТ ЖАБ’ЯЧИХ ЛАПОК!
Понад чотири десятки організацій захисників
тварин звернулися до міністрів екології держав ЄС з вимогою припинити
неконтрольований імпорт жаб'ячих лапок з третіх країн. Про це розповідає Le Parisien. Підписанти листа вказують, що міжнародна
торгівля жаб’ячими лапками, які можна знайти в багатьох супермаркетах, зовсім
не контролюється. За словами зоозахисників, «упродовж десятиліть
переважну більшість жаб виловлювали в дикій природі, що сприяло скороченню
популяцій у всіх країнах».
Окрім того, у самій Франції вбивають щороку два мільйони червононогих жаб. Їх продають ресторанам за ціною від 50 центів до 1 євро за штуку, тобто за вищими цінами, ніж імпортних.
Жаб’ячі лапки асоціюються насамперед із кухнею Франції, але їх охоче споживають і в інших країнах Європи.
У Старому світі найбільшим
імпортером є Бельгія.
Утім, три чверті цього продукту країна постачає до сусідньої Франції, яка посідає друге місце за обсягами імпорту.
Далі у рейтингу найбільших покупців ідуть Нідерланди, Італія та Іспанія.
Загалом країни ЄС щороку імпортують 4 тисячі тонн лапок, залежно від розміру це – від 81 до 200 мільйонів жаб!
Як зазначається, у минулому основними постачальниками лапок на європейський ринок були Індія та Бангладеш.
Але вони заборонили експорт ще наприкінці 1980-х років, оскільки знищення популяції жаб призвело до значного поширення комах та шкідників, і, як наслідок, зросло використання пестицидів.
Останніми роками найбільшими постачальниками жаб є Індонезія, Туреччина та Албанія. У Туреччині, за словами біологів, ендемічні їстівні види перебувають під загрозою зникнення до 2032 року, якщо їх вилов триватиме такими темпами, як зараз.
Окрім того, у самій Франції вбивають щороку два мільйони червононогих жаб. Їх продають ресторанам за ціною від 50 центів до 1 євро за штуку, тобто за вищими цінами, ніж імпортних.
Зоозахисники також
критикують поводження з тваринами.
«Методи вбивства особливо жорстокі: щоб заощадити час, більшість стегон відрізають ножицями або іншими гострими інструментами, не даючи жабам анестезію. Верхня частина, включаючи мозок, потім викидається в агонізуючому стані», – розповіла екологічна активістка Шарлотта Нітар.
Додамо, що з України до ЄС постачають здебільшого лапки диких жаб, яких виловлюють на півдні Одеської області, в районі Вилкова.
Коментарі
Дописати коментар