ХЛІБНЕ ДЕРЕВО. ЧОМУ ЙОГО ТАК НАЗИВАЮТЬ?
Багато хто знає про те,
що в тропічних країнах зростає хлібне дерево. Але на смак його плоди зовсім не
схожі на традиційний хліб, та й зовнішній вигляд не має з хлібом нічого спільного.
Тож якими цінними якостями володіє ця рослина і чому вона отримала таку назву?
Пропонуємо дізнатися.
Під назвою «хлібне
дерево» об'єднані кілька близькоспоріднених видів рослин сімейства тутових. Це
саме хлібне дерево, джекфрут, Чемпедак і маранг.
Батьківщиною цих теплолюбних
дерев вважається острів Нова Гвінея. Хлібне дерево не виносить навіть
короткочасних заморозків і вельми вимогливе до великої кількості опадів.
Цікаво, що в
екваторіальних широтах хлібне дерево росте як вічнозелена рослина, а в
тропічних широтах з вираженим сухим і прохолодним сезоном вона скидає листя.
Всі хлібні дерева
швидко ростуть і відрізняються великою кількістю врожаю. При сприятливих умовах
одне дерево приносить в рік до 200 плодів. Самі плоди мають округлу форму і
досить значну вагу – до 15-30 кг. Найбільші плоди у джекфрута, маса яких
доходить до 34 кг. Це найбільші фрукти з усіх, що ростуть на деревах.
Плоди мають щільну
структуру і дуже поживні, по калорійності вони навіть трохи перевершують
банани. За свою неймовірну врожайність і поживність ці рослини і отримали назву
«хлібне дерево», адже в багатьох тропічних країнах вони є основною їжею для
місцевого населення.
Плоди хлібних дерев
вживають в їжу в стиглому вигляді і злегка недостиглі. Крім самої м'якоті,
їдять також і великі насіння, які містяться в деяких сортах, в основному в
диких видах. Стиглі плоди мають солодкий, приємний смак, а недостиглі більш
прісні. Застосування плодів дуже різноманітне. Стиглі плоди їдять як десерт,
сушать, варять і запікають. У традиціях різних народів є безліч рецептів з
приготування плодів хлібного дерева.
Плоди хлібного дерева,
в порівнянні з іншими фруктами, мають високу енергетичну цінність – 103 ккал на
100 грамів продукту. Крім того, вони дуже багаті калієм (до 490 мг на 100 гр),
а також містять фосфор, кальцій, магній, вітамін С і вітаміни групи В. Тому
хлібне дерево можна вважати не тільки цінним і поживним фруктом, але і
продуктом, багатим життєво важливими для здоров'я вітамінами і мікроелементами.
За неймовірну
врожайність це дерево полюбили в багатьох країнах за межами Південно-Східної
Азії, звідки родом дикі форми цієї рослини.
На сьогоднішній день
його вирощують у багатьох регіонах світу, таких як: Ямайка, Уганда, Кенія,
Малайзія, Індія, Таїланд, Філіппіни, острови Океанії, а також Бангладеш, де плоди
джекфрута є національною стравою.
Коментарі
Дописати коментар